KURBANLIK VE KURBAN ETİ

  En çok sorulan sorular. Nasıl ki her ramazan ayı sonundaki klasik sorulara maruz kalıyor isek her kurban bayramı zamanında da kurban ile alakalı en çok merak edilenlere uzmanından cevaplar verelim. Tarih boyunca bir çok inancın en temel kurallarından olan kurban kesme ritüeli İslam dininde yerini alıyor. Ama konumuz dini vecibelerden çok en çok merak edilenler. şimdi sırası ile göz atalım. 

  Öncelikle bir etin kalitesini daha ilk başta hayvan seçiminde olduğunu kesin olarak vurgulayalım. hayvanın cinsi, cinsiyeti, yaşı, otladığı yer, nasıl bakıldığı hatta nasıl kesime uğradığı gibi bir çok kriter olduğunu unutmayalım. işte tam burada da helal kesim mi? şok kesim mi? sorusu karşımıza çıkıyor. işte cevabı.

Helal Kesim Nedir? yurt dışında et neden daha ucuz? Arasında ki Fark Nedir? Lezzetin ve işin sırrının en başı kesilme usulüdür. gıda endüstrisine ürün sağlamak için her gün milyonlarca hayvan kesilir ve ya parçalanır. işte bu yoğun iş yükünü azaltmak içinde farklı metotlar kullanılır.  helal kesim olarak da bilinen yöntem geleneksel bıçaklı yöntemdir. bu sayede kesim anında kan akıtıldığı için kan içindeki yoğunluk, koku, mikrobik bakterilerden de kurtulmuş olunur. kanı akan hayvan kg kaybettiğini de unutmayalım. diğer yöntem ise şoklamadır. şoklama ile öldürülen hayvanlar ile helal kesim arasındaki en belirgin lezzet farkı buradan gelir. yurt dışındaki kırmızı et fiyatları etkiyen faktörlerden biri de bu diyebiliriz. ama en önemlisi yemek yeme alışkanlıklarında belirgin bir domuz eti seçeneğinin olmasıdır. bu seçenek ana artelde fiyatı direkt etkiler. 


Kurban Eti neden Ağır Olur ve Kokar? çoğu kişi için sorun olan hatta travma etkisine dahi yol açan kurban eti çıkmazı. aslında sorunun cevabı oldukça basit. öncelikle lütfen 13 yaşından küçük çocuklarınıza bunu izletmeyin. kurban etinin ağır olması ve ağır kokmasının tek nedeni kesildiği gibi parçalanmasıdır. kasaptan aldığımız etler kesim işleminden sonra karkas halde iken (karkas: hayvanın kellesi, bağırsakları alınıp, derisi yüzüldükten sonra kemikleri ile birlikle askıda ki halidir.) artı 2- 4 derece soğutucularda yaklaşık 3 gün kadar bekletilir. bu sayede hayvanın kanı çok büyük ölçüde akar. kurban etinin ağır olması ve kokmasının  en belirgin nedeni kesilir kesilmez parçalanması ve tüketilmesidir. hatta o etin kendi buz dolabınıza koyduğunuzda ertesi gün ciddi bir kan birikintisi görmeniz mümkündür. bundan kaynaklanan dolap kokusu da uzun bir süre beraberinde gelecektir.  
kurban keserken nelere dikkat etmeliyiz? aslında tamamen tahmin ettiğiniz gibi bu işin tek bir tavsiyesi var. mutlaka işin uzmanı bir kasap ile anlaşın. hem kesim için hem parçalama için. hatta imkanınız var ise 1 gün askıda karkas halde kalmasını talep edin. sevap işleyelim derken istemeden bir hayvana eziyet etmek, bizi o sevaptan edeceği gibi gereksiz, kazalardan, yorgunluktan ve riskten uzak tutacaktır. yazımızı mümkün olduğunca kısa tutmaya gayret etti. şimdiden hepinize mutlu bayramlar dileriz. sağlıcakla kalın...


Hakan AÇIKGÖZ



« Anasayfa